Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ Νο 1


Όταν ένας καθηγητής σε Γυμνάσιο ή Λύκειο είναι εισηγητής στις εξετάσεις Μαΐου-Ιουνίου, είθισται να κερνά τους υπόλοιπους οι οποίοι είναι επιτηρητές στο μάθημά του. Έτσι λοιπόν τις ημέρες που πέρασαν έκανα κι εγώ το κατιτίς μου. Η συνταγή που θα σας παρουσιάσω είναι κατάλληλη για  μπουφέ, ευπαρουσίαστη και προ πάντων πολύ νόστιμη.
Έφτιαξα λοιπόν βολ-ο-βαν γεμιστά με ζαμπόν και μανιτάρια. Η συνταγή δεν είναι δική μου,είναι της αγαπημένης μου Βέφας Αλεξιάδου.



Τα βολ-ο-βάν είναι ψημένες θήκες από σφολιάτα. Δεν είναι ελληνικής καταγωγής, μας έρχονται από τη Γαλλία και η αυθεντική ονομασία τους είναι vols-au-vent (στα αγγλικά windblown) που σημαίνει "να πετά με το φύσημα του ανέμου". Καθώς ψήνονται, φουσκώνουν κι εκεί οφείλεται η ονομασία τους. 


Δημιουργήθηκαν τον 19ο αιώνα από τον Γάλλο σεφ και ζαχαροπλάστη Marie-Antoine (Antonin) Carême.Στη Γαλλία συνήθως σερβίρονται ως ορεκτικό ή μικρό σνακ  γεμισμένα με κοτόπουλο ή ψάρι. Εγώ θα σας τα παρουσιάσω με τη γέμιση που προανήγγειλα. Μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας ή να τα αγοράσετε έτοιμα από το super market.


Πάμε να τα φτιάξουμε;

Τα υλικά που θα χρειαστώ για να φτιάξω τις θήκες είναι:

3 φύλλα σφολιάτα έτοιμη του εμπορίου
1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 
1 κουταλάκι του γλυκού νερό

Απλώνω τα φύλλα σφολιάτας το ένα πάνω στο άλλο αφού πρώτα αλείψω το καθένα με νερό για να κολλήσουν καλά μεταξύ τους εκτός φυσικά απ' το τελευταίο. 


Παίρνω τα ειδικά κουπατ που έχω και κόβω σε διάφορα σχήματα. 


Κάθε φορά βουτώ το κουπάτ στο αλεύρι για να μην κολλά η σφολιάτα. Στην αρχή δυσκολεύομαι αλλά μετά τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. 





Αυτά που κόβω τα τοποθετώ σε αβουτύρωτο ταψί και τα βάζω να παραμείνουν στο ψυγείο μία ολόκληρη  νύχτα.


Αυτό τα βοηθά να φουσκώσουν ομοιόμορφα καθώς ψήνονται και φυσικά να διατηρήσουν το σχήμα τους όταν ψηθούν. Την άλλη μέρα τα βγάζω από το ψυγείο και τα αλείφω με το χτυπημένο κρόκο προσέχοντας να μην τρέξει στις πλευρές γιατί η ζύμη θα λερωθεί και δε θα φουσκώσει.

Όσον αφορά το ψήσιμο, εγώ ακολουθώ τις οδηγίες της Βέφας. Τα ψήνω 5 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς και μετά χαμηλώνω στους 175 βαθμούς και ψήνω μέχρι να ροδίσουν καλά. Όταν ψηθούν, τα βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσουν σε σχάρα.





Όπως βλέπετε, έχουν καπάκι το οποίο βγάζουμε για να σχηματιστούν αυτές οι θηκούλες.


Με τη δόση αυτή και με τα συγκεκριμένα κουπ πατ που χρησιμοποιώ βγαίνουν περίπου 30 βολ-ο-βαν μπουκιάς.
Οι φωτογραφίες, τραβηγμένες με το κινητό, δεν είναι πάρα πολύ καλές, ζητώ την κατανόησή σας.
Άλλη φορά θα σας δείξω έναν άλλο τρόπο με τον οποίο φτιάχνουμε τις όμορφες αυτές θηκούλες.

Πάμε τώρα να τα γεμίσουμε;

Τα υλικά που θα χρειαστώ για τη γέμιση για 30 βολ-ο-βαν μπουκιάς είναι:

1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο μέτριο
1 κούπα μανιτάρια σε πολύ λεπτά φετάκια (ή ψιλοκομμένο)
1/2 κούπα ζαμπόν ψιλοκομμένο
1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος
1 κρόκο αυγού
1/2 κούπα ή και λίγο περισσότερο τριμμένο τυρί ρεγκάτο
1-2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σοτάρω το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο ίσα να μαραθεί.Προσθέτω τα μανιτάρια και το ζαμπόν κι ανακατεύω για 3-4 λεπτά πάνω στη φωτιά. Κατεβάζω από τη φωτιά κι αφήνω να κρυώσει ελαφρά.Χτυπώ την κρέμα γάλακτος ελαφρά με τον κρόκο αυγού και το ρίχνω μαζί με το τυρί στο μίγμα των μανιταριών κι ανακατεύω.Τέλος, προσθέτω αλάτι, πιπέρι και τον μαϊντανό. Ανακατεύω ξανά και γεμίζω με το μίγμα τα βολ-ο-βαν. 





Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Σερβίρονται ζεστά.



Καλή σας όρεξη!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου